Ge den härr till din maan.

Gurka (Cucumis sativus) är en art i familjen gurkväxter, och benämning på både plantan och frukten. Familjen Cucumis omfattar ca 30 arter.
Ursprungslandet antas vara Indien, där gurka odlats sen 5 000 à 4 000 år sedan. 1 000 år senare hade gurka kommit till Egypten. Visserlige har man inte gjort några arkeologiska fynd i Egypten, som direkt pekar på gurkodling, men av ett bibelavsnitt avseende det av Moses anförda uttåget ur Egypten framgår att israelerna kände till gurka från Egypten. Man räkna med att israelerna medförde gurkodlingskonsten till vandringsmålet Kanaans land, som motsvarar dagens Israel.[1] Från Israel har sedan gurka spritt sig över världen.

Innehållsanalys

En vanlig gurka består till cirka 96 % av vatten. Det övriga är mest cellulosa (kostfiber). Kostfiber är i och för sig nyttigt, men cellulosa är osmältbart för människan, och energiinnehållet i gurka blir därför lågt: 59 kJ (14 kcal) per 100 g gurka.[3] Gurka har en ringa halt av C-vitamin (askorbinsyra)

Förvaring

Tomater påverkar gurka oförmånligt, varför dessa grönsaker bör förvaras åtskilda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0